Klarabiografen
I samtal med förövaren
12.00–12.40
Hur får man folk att prata när man gör research för en bok som Tills alla dör eller Sekten? Här möts två uppmärksammade reportageförfattare om hur man förvaltar förtroendet och vilka etiska eller estetiska konsekvenser det får i arbetet.
Diamant Salihu (Mondial)
Anna Lindman (Fri tanke)
Samtalsledare: Axel Burénius
Kärlek urholkar själen
13.00–13.40
Efter e, sociala medier och Tinder har ensamhet blivit ideologi. Har vi förlorat förmågan att både tänka oss och erfara kärlek? Går kärlek att formulera igen?
Saga Cavallin (IT-LIT)
Amanda Romare (Natur & Kultur)
Isabelle Bervenius (Polaris)
Samtalsledare: Donia Saleh
Hur nära får man gå?
14.00–14.40
Biografin är en genre som ställer komplicerade frågor om vad som egentligen kan berättas och vad som är relevant för eftervärlden. Här möts två författare aktuella med uppmärksammade biografier om Tora Dahl och Gunnel Vallquist.
Jesper Högström (Weyler förlag)
Alva Dahl (Ellerströms)
Samtalsledare: Victor Malm
Klimat, moral, underhållning
15.00–15.40
Undergången har sin estetik och kittling. Hur skapar författare god litteratur om världens sista suck? Samtalet utgår från romanen Även om allt tar slut och forskarantologin Klimat och moral.
Jens Liljestrand (Bonniers)
Magnus Linton (Natur & Kultur)
Samtalsledare: Essy Klingberg
Arv, plats, minne
16.00–16.40
Med moderskap följer inte bara frågor om att bli förälder, utan även om vilka trådar som leder bakåt i ens eget liv. Här samtalar tre aktuella författare som alla behandlar ämnet utifrån en högst personlig horisont.
Pooneh Rohi (Ordfront)
Elnaz Baghlanian (Albert Bonniers förlag)
Tove Folkesson (Albert Bonniers förlag)
Samtalsledare: Maria Törnqvist
Biblioteket
Fast forward – Rewind: Den Postsovjetiska litteraturen
11.15–12.00
För stora grupper i öst var Sovjetunionens fall som ett fönster som öppnades och historien släpptes in. Tiden som följde efter 1991 har beskrivits som en övergångsperiod, litteraturen som postsovjetisk. Men hur kan vi idag förstå övergången? Och hur bör vi tala om dagens ryska litteratur?
Medverkande:
Maxim Grigoriev (Bonniers),
Lars Kleberg,
Irina Sandomirskaja,
Ola Wallin
Mattias Ågren.
Samtalsledare: Tora Lane
Arrangörer: Aiolos/CBEES
In Translation: Spanish literature
12.15–13.00
Vad händer inom den samtida spanska litteraturen, och varför översätts så lite till svenska? Medverkar gör tre av Spaniens mest omtalade författare, två av dem aktuella i svensk översättning.
Medverkande:
Olvido García Valdés, (Bokförlaget Edda)
Clara Usón, (Ekström & Garay)
Cristina Morales,
Samtalsledare: Gaspar Cano
Arrangör: Översättarcentrum/Instituto Cervantes/Bokförlaget Edda
Åtta poeter läser
13.00–15.00
Författarcentrum Öst medverkar i år på Stockholms litteraturmässa med en egen poesiscen. Framträder gör några av Sveriges mest aktuella och tongivande poeter. Kom och lyssna på poesi med oss!
Medverkande:
Ali Derwish ⎮Saddam Husseins nya roman (Albert Bonniers förlag)
Jörgen Gassilewski ⎮ Ballongen (Albert Bonniers förlag)
Anna Hallberg ⎮ Under tiden (Albert Bonniers förlag)
Aya Kanbar ⎮Hyperverklighet (Nirstedt/Litteratur)
Erik Lindman Mata⎮ Liten lek (Nirstedt/Litteratur)
Jasim Mohamed ⎮ Uppror mot ingen (Bokförlaget Edda)
Mariam Naraghi⎮Dikter (Albert Bonniers förlag)
Lizette Romero Niknami⎮De försvunna (Albert Bonniers förlag)
Konferencier: Casia Bromberg
Arrangör: Författarcentrum Öst
Kulturtidskriften som hem
15.30–16.00
Ett samtal om skapandet av publikationen Plattform och dess tema hem. Vad innebär det att vara hemma i sin kropp? Och på en plats? Är hem något vi kan bära med oss? Kan en tidskrift vara ett hem?
Kayo Mpoyi, (Plattform)
Ida Måwe (Ottar)
Emma Melldén (Plattform)
Hilda Westerberg
Arrangör: Nätverkstan
Vad är översättaretik?
16.15–16.45
I sin Augustprisade bok Dolda gudar lanserar Nils Håkanson begreppet översättaretik. Men vad betyder det egentligen? Två översättare med olika erfarenheter diskuterar frihet, trohet och förankring i översättningsarbetet.
Nils Håkanson (Nirstedt/Litteratur)
Yolanda Bohm Ramirez (Vox by Opal)
Samtalsledare: Daniel Gustafsson
Arrangör: Översättarcentrum
Teaterbaren
Att gestalta en kris
11.30–12.00
Det var som att tidningarna publicerade tre skräckinjagande artiklar och en hoppfull varje dag. Den svenska regeringen betonade ansvar och FHM fick ena dagen rollen som hjälte och andra dagen som bov. Hur berättar man om ett politiskt och medialt skådespel och en pandemi med tiotusentals offer?
Gina Gustavsson (Kaunitz-Olsson)
Johan Anderberg (Albert Bonniers förlag)
Samtalsledare: Lisa Bjurwald
Är demokrati poesi?
12.30–13.00
Poesin säger en sak men menar en annan, betydelsen gömmer sig mellan raderna. Demokratin urlakas av lögner och sound bites. Hur talar man sanning i ett samhälle där både demokratin och litteraturen sägs vara på väg mot sitt slut?
Stina Oscarson (Det perfekta plåstret, Mondial) i samtal med Åsa Wikforss (Därför demokrati, Fri Tanke).
Snö och potatis, summertime och sadness
13.10–13.40
Ett samtal om huruvida man ska hålla sig upprätt vad som än händer, eller leva livet baklängesbjöd övergräset. Det handlar om Tornedalen, Los Angeles, mygg och rosor – om att göra poesi av sitt ursprung och översätta sin passion.
Cecilia Hansson (Natur & Kultur) i samtal med Fredrik Strage (Lil’Lit)
Skönheten och lidelsen
14.00–14.20
Inom ung samtida litteratur har skönheten och det sublima återigen hamnat i centrum. Särskilt den erotiska och religiösa lidelsen har blivit viktiga inslag i utforskandet av det queera själslivet. Med traditionen som fond.
Kristoffer Appelvik Lax (20TAL) i samtal med Hanna Johansson
Är det synd om Mustafa?
14.30–14.50
Med Sju råd till Mustafa har Mustafa Panshiri skrivit årets mest omdebatterade bok om integration. Samtidigt driver han en podd med sina polare som många avfärdar som flåsigt grabbig – men som får unga killar i hela landet att höra av sig och berätta att de saknar manlig vänskap. Varför trivs Mustafa Panshiri så bra i hetluften? Och vad är det för gemenskap som unga män idag egentligen saknar?
Mustafa Panshiri (Volante) i samtal med Matilda Berg.
När livet blir litteratur
15.00–15.30
Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan. Hur skriver man om det svåraste? En mor som börjar glömma, en bror som plötsligt förolyckas? Ett samtal om två romaner Hon minns inte och Dödsängel – och diktsamlingen Upphörligheten.
Jonas Brun (Albert Bonniers Förlag)
Axel Burénius (Wahlström & Widstrand)
Kristoffer Leandoer (Pequod)
Samtalsledare: Lyra Koli
Verkligheten i siffra och bokstav
16.00–16.30
Nästan allt uttrycks i siffror nu. Allting mäts. Och en stor del av vår verklighet skrivs av programmerare. Vad kan siffran ge oss som inte bokstaven har? Ett samtal om tidskriften Gläntas helt färska nummer och två aktuella essäböcker: Skönheten i kaos och Absolut text.
Julia Ravanis (Natur & Kultur/Glänta)
Torbjörn Elensky (Fri Tanke)
Samtalsledare: Helena Granström
Att underhålla ett fint rum
16.45–17.15
Ett samtal om den tunna gränsen mellan allvar och komik, om poesi och standup, om att hänga över genregränserna. Eller ett samtal om något helt annat, till exempel alla positiva aspekter av subkulturell nepotism.
Essy Klingberg, Elis Monteverde Burrau (Modernista), Anna Axfors
Samtalsledare: Greta Thurfjell
Lava
”Från manus till bästsäljare” – Hur skapar vi barn- och ungdomsböcker?
13–13.30
Bokförlaget Opals förläggare Sara Ruder pratar med författaren och illustratören Maja Knochenhauer om vägen från idé till färdig bok. Hur tänker förlagen när de jobbar med debutanters manus, och hur var det för Knochenhauer att ta klivet in i författarvärlden?
Maja Knochenhauer är arkitekt och debuterade i år med ABC-boken Bokstavshusen tillsammans med Jonas Tjäder.
Ska vi skratta eller gråta?
14–14.30
Serietecknarsveriges okrönta drottning av svart humor Nina Hemmingsson möter den prisbelönta författaren Tove Folkesson i ett samtal om balansen mellan humor och allvar i sina verk. Går det att göra humor av det mest smärtsamma och allvar av det ytligt festliga? Var går gränsen mellan plumpt och träffsäkert? Kan man vara rolig och samtidigt ha roligt?
Nina är aktuell med sin nya bok Evig inre kris (Kaunitz-Olsson) och Tove med Den stora kyrkan (Albert Bonniers förlag).
Samtalsledare: Patrik Lundberg
Unga poeters sällskap
15–17
Lava fortsätter succén med öppen scen för blivande och nyblivna poeter och författare. Du som vill prova att läsa upp något du skrivit för publik kan anmäla dig till lava@kulturhusetstadsteatern.se eller bara komma förbi och ösa ur dig dagens känslor i Lavas mikrofon. Rummet är öppet för alla som vill lyssna, inspireras, beröras eller pyssla med orden som ljuv bakgrundsmusik.
PS Om du vill medverka och få lite inspiration och coaching är du välkommen på workshop med poeten Naima Chaboun måndag 29 november klockan 17.00. Mer info här:
Workshop – text på scen (kulturhusetstadsteatern.se)
Rum för Barn
En bättre värld – Interaktiv sagostund med Kjell Thorsson.
11.15-12.15
Kjell Thorsson läser ur boken En bättre värld! och pratar om hållbar utveckling och vikten av att ta hand om vår värld. Samtidigt får barnen leta efter björnfamiljen, enhörningar och mycket mer i bilderna.
Efteråt kan de som vill pyssla och rita. Varför inte rita din egen tidsmaskin? (3-6 år)
Bokstavshusen – Interaktiv sagostund med Maja Knochenhauer.
14-14.45
Maja Knochenhauer pratar utifrån sin och Jonas Tjäders ABC-bok Bokstavshusen:
Kan ni hjälpa till att lösa mysteriet kring de stulna konstverken? Eller hitta alla djuren som rymt från zoo? Efteråt kan du rita ditt eget bokstavshus. (3-6 år)
För att delta bokar du biljetter här:
Läsa och låna (kulturhusetstadsteatern.se)
Tiotretton
Skräck när den är som bäst
15-15.30
Ann-Christine Magnusson och Anna Knutsson som skrivit flera böcker ihop har nu precis släppt Trusteville – Kom ensam och uppföljaren Trustville – Svinet släpps i januari. Här låter de Stranger things möta Carrie och resultatet blir riktigt nagelbitande spänning. Kom och prata med Ann-Christin Magnusson som berättar om att skriva läskigt och delar med sig av skrivtips till dig som är intresserad av att skriva.
Arrangör 2021
Styrelsen SLM
Projektledare
Jonathan Brott
Producent
Hanna Karlsson
(Kulturhuset Stadsteatern)
Stockholms litteraturmässa genomförs med stöd från Svenska Akademien