Utställare

Fler förlag tillkommer efterhand

Alastor Press

Alastor Press är ett litet, höglitterärt förlag som sedan starten 2001 strävat efter att tillgodose känsliga sinnens behov av estetisk finkalibrering. Alastor ger huvudsakligen ut översatt litteratur från förra sekelskiftet som faller inom ramarna för dekadensen, symbolismen och andra närliggande riktningar. I utgivningen ryms allt från oumbärliga klassiker som Rimbauds samlade verk och dekadensbibeln Mot strömmen till mer kuriösa titlar som ett filosofiskt traktat om dandyismens natur och Baudelaires mjältsjuka reseanteckningar från Bryssel.

Webbplats: alastorpress.com

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Aspekt

Aspekt förlag grundades 2009 för att ge svenska läsare en möjlighet att stifta bekantskap med den i Sverige relativt okända tjeckiska litteraturen. Sedan 2010 har vi gett ut åtta böcker. I serien Samtida tjeckisk litteratur presenterar vi spännande böcker efter sammetsrevolutionen, i Moderna tjeckiska klassiker författare som blivit en självklar del av den tjeckiska kulturen (Bohumil Hrabal till exempel) och i Tjeckiska noveller en livskraftig novelltradition med rötter i Centraleuropa. På vår hemsida publicerar vi noveller, recensioner, intervjuer och nyhetsbrev. Vi ordnar också litteraturkvällar, författarbesök och föreläsningar.

Webbplats: www.aspekt.se

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Bokförlaget Alerta

Bokförlaget Alerta ger ut historiska dokumentärer och romaner som traditionella böcker, e-böcker och böcker i ljudboksformat. På utgivningslistan finns svensk 1900-talshistoria, biografier och dokumentärer om världskrigen på svenska och tyska. Dokumentärerna kan med fördel användas i undervisningen.

 

Bokförlaget Komet

Bokförlaget Komet är ett nystartat förlag som hösten 2017 gav ut sin första titel: Nada av Carmen Laforet. Vi skulle gärna ge ut fler översatta böcker från spanska, från såväl Spanien som Latinamerika, och planer smids för fullt för kommande publikationer.

Chin Lit

Chin Lit är ett oberoende förlag som ger ut kinesisk litteratur i svensk översättning, för både vuxna och barn. Det publiceras en halv miljon tryckta titlar av 600 förlag i Kina varje år och Kinas population utgör en femtedel av hela världens befolkning, ändå vet vi inte särskilt mycket om vad som skrivs och läses där för det är bara någon enstaka promille, eller kanske inte ens det, av litteraturen vi i västvärlden läser som är skriven av en kines. Det ville Chin Lits grundare Eva Ekeroth, tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i Peking, råda bot på. Nu har du chansen att åtminstone få smaka på en bråkdel av utgivningen därifrån. Läs mer om utgivningen på www.chinlit.se!

Ellerströms

Ellerströms förlag publicerar böcker inom flera genrer med fokus på svensk och översatt poesi. Essäistik, japanska klassiker och litteraturvetenskap hör också till vår huvudutgivning. Därutöver har vi ett särskilt förhållande till Vilhelm Ekelunds kompromisslösa författarskap samt ger ut böcker om fåglar och fågelskådning. Vi driver sedan 2007 tidskriften Lyrikvännen, Skandinaviens största, äldsta och mest välkända poesitidskrift.

Webbplats: ellerstroms.se

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Ersatz

Ersatz är ett allmänutgivande bokförlag i Stockholm, grundat 1994 av Anna Bengtsson och Ola Wallin. Förlaget ger främst ut översatt litteratur från framför allt ryska och tyska, men även från andra språk, och svenska originalproduktioner intar en allt större plats i utgivningen. Ersatz värnar om kvalitet i alla led av produktionen och använder sig endast av arktryck och träfritt papper. Till förlaget hör även imprintet Coltso, som ger ut genrelitteratur från företrädesvis Sverige och Ryssland, men även Polen, Tyskland och andra länder.

Webbplats: www.ersatz.se

Glänta

Glänta är en tidskrift som sedan 1993 kommer ut med fyra nummer per år och rör sig i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik, historia mm. Redaktionen ligger i Göteborg.

Webbplats: glanta.org

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Karavan

Karavan – litterär tidskrift på resa mellan kulturer
Från Afrika, Asien och Latinamerika kommer en ny, omvälvande litteratur som är i färd med att förändra världslitteraturen av idag. Karavan introducerar spännande författarskap från tre kontinenter med nyöversatta texter och bakgrundsartiklar.

Webbplats: karavan.se

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Novellix

Idén till Novellix föddes när Lena Hammargren, en av grundarna, befann sig på tågstationen i Uppsala. Hon ville ha något litet att läsa på tåget. Resan hem till Stockholm skulle bara ta 40 minuter så en pocketbok skulle hon inte hinna läsa. Den skulle bara hamna på bokhögen hemma och hon var heller inte sugen på att läsa en tidning. Det hela slutade med att hon köpte en Pixi-bok vid kassan. Det var där som idén till Novellix föddes – Novellix skulle vara som en Pixi-bok för vuxna! En litterär upplevelse, med välskrivna, korta texter som man hinner läsa i farten. 2011 kom de första novellerna, och sen dess har företaget växt. Idag är vi 5 anställda och har gett ut 99 noveller, både nyskrivna och klassiker. Allt ifrån Daniel Sjölin till Simone De Beauvoir! Novellerna ges ut i tre olika format, tryckta böcker lika stora som ett vykort, e-böcker och ibland som ljudböcker. Bland annat på Spotify – Stories to go helt enkelt!

Webbplats: novellix.se

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

OEI

OEI är en Stockholmsbaserad tidskrift för extra-disciplinära rum och av-disciplinerande ögonblick – experimentella former av tänkande, montage mellan poesi, konst, filosofi, film och dokument; kritiska undersökningar, redaktionella utsägelser och estetiska teknologier, icke-bekräftande skrivande, spekulativa arkeologier, nya ekologier och alternativa historiografier.

OEI grundades 1999 och har utkommit med 78 nummer. 2002 startades det vidhängande förlaget OEI editör, som utgivit ett 90-tal böcker med undersökande poesi, estetiska dokument, artist’s books, teoretiska och poetologiska texter etc. Som en del av sin publiceringspraktik har OEI också organiserat närmare 300 arrangemang: från uppläsningar, presentationer, föreläsningar och samtal till seminarier, filmvisningar och utställningar. OEI drivs av Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg.

Webbplats: www.oei.nu

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Rámus

Sedan 2002 ger Rámus ut den översatta litteratur som vi på Rámus själva vill läsa inom såväl prosa som poesi. Tills idag har det inneburit kvalitetslitteratur av författare från ett 30-tal länder, främst i Europa, och bland dem Rosmarie Waldrop, Petra Hulova, Eirikur Örn Norddahl, Péter Nádas, Jacques Roubaud, Anja Utler, Terry Eagleton, Kristin Berget, Charles Reznikoff och Kristien Hemmerechts. Därtill arrangerar förlaget uppläsningar, samtal och internationella utbyten mellan författare.

Webbplats: ramus.nu

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Skrivarakademin Stockholm

På Skrivarakademin i Stockholm kan du utveckla ditt skrivande inom de flesta områden: roman och novell, poesi, ljudbok, bilderbok och böcker för unga. Fantasy, sci-fi, skräck och kriminalroman. Du kan lära dig att skriva manus för såväl teater som film, skriva på engelska eller öva på att skriva på svenska om du har annat modersmål. Eller vill du hellre skriva terapeutiskt, självbiografiskt eller fackbok?

Skrivarakademin har ett sextiotal kurser, tre heltidsutbildningar, lektörstjänst och enskild handledning. Alla lärare är yrkesverksamma inom det område de undervisar i.

Themis

Themis ger ut kvalitetslitteratur, 1/3 av utgivningen är essäer som rör filosofi och litteratur, som Anders Olsson Tankar om läsning, 1/3 är romaner, 1/3 är poesi där utländsk lyrik är i tvåspråkiga utgåvor, senast Lorca: Om jag dör, lämna balkongen öppen. Hälften är klassisk litteratur och hälften nytt.

Webbplats: www.themisforlag.se

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Timbro

Tankesmedjan Timbro grundades 1978 och är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Vårt uppdrag är att utveckla idéer och långsiktigt verka för individuell frihet och ett öppet samhälle. Förlaget utgör sedan starten en del av Timbros kärnverksamhet med ett särskilt uppdrag att tillgängliggöra liberalismens stora klassiker på svenska. Utöver klassikerna omfattas vår utgivning av facklitteratur inom allt från idéhistoria till nationalekonomi, aktuella debattböcker och skönlitteratur.

Webbplats: timbro.se

Tranan

Förlaget är främst inriktat på översatt skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och andra språkområden som ofta försummas på den svenska bokmarknaden. Ett av våra flaggskepp är berättarserien, som presenterar ny, intressant novellkonst från olika delar av världen för en svensk publik.

Webbplats: tranan.nu

Scen: Scen 1
Tid: 12:00 - 12:00

Vestigo förlag