Utställare

Dessa förlag och tidskrifter ställer ut på Stockholms litteraturmässa 2018.

10TAL

10TAL drivs av en ide­ell för­e­ning bestå­ende av för­fat­tare, konst­nä­rer, kul­tur­jour­na­lis­ter och studenter. 10TAL Bok är en ny böj­lig gren på det drygt tret­tio­å­riga 10TALs-trädet för poesi, essä­istik, kul­tur­de­batt och andra lit­te­rära utskott. Förlaget har plats för de större blad­ver­ken som inte tid­skrifts­gre­narna kan bära.

Webbplats: www.10tal.se

Alastor Press

Alastor Press är ett litet, höglitterärt förlag som sedan starten 2001 strävat efter att tillgodose känsliga sinnens behov av estetisk finkalibrering. Alastor ger huvudsakligen ut översatt litteratur från förra sekelskiftet som faller inom ramarna för dekadensen, symbolismen och andra närliggande riktningar. I utgivningen ryms allt från oumbärliga klassiker som Rimbauds samlade verk och dekadensbibeln Mot strömmen till mer kuriösa titlar som ett filosofiskt traktat om dandyismens natur och Baudelaires mjältsjuka reseanteckningar från Bryssel.

Webbplats: alastorpress.com

Albert Bonniers Förlag

Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har haft förlagets namn på titelbladet. Idag utkommer cirka 100 nya böcker varje år samt viss återutgivning.

Webbplats: www.albertbonniersforlag.se

Aspekt

Aspekt förlag grundades 2009 för att ge svenska läsare en möjlighet att stifta bekantskap med den i Sverige relativt okända tjeckiska litteraturen. Sedan 2010 har vi gett ut åtta böcker. I serien Samtida tjeckisk litteratur presenterar vi spännande böcker efter sammetsrevolutionen, i Moderna tjeckiska klassiker författare som blivit en självklar del av den tjeckiska kulturen (Bohumil Hrabal till exempel) och i Tjeckiska noveller en livskraftig novelltradition med rötter i Centraleuropa. På vår hemsida publicerar vi noveller, recensioner, intervjuer och nyhetsbrev. Vi ordnar också litteraturkvällar, författarbesök och föreläsningar.

Webbplats: www.aspekt.se

Atlas

Atlas är ett progressivt förlag med fötterna i samtiden, men med blicken riktad mot framtiden. Förlaget ger ut skönlitteratur, sakprosa och reportage. Tove Leffler är förlagschef och Elnaz Baghlanian är litterär chef med ansvar för pr och marknad. Förlaget publicerade sina första böcker 1997, i dag ger vi ut ett tjugotal titlar per år. Bland förlagets författarlista märks bland andra namn som nobelpristagaren Alice Munro, Joan Didion, Ali Smith, Martina Montelius, Duraid Al-Khamisi, Nina Hemmingsson och Björn Elmbrant.

Webbplats: www.bokforlagetatlas.se

Axess

Axess Magasin är en kultur- och samhällstidskrift som utkommer med 9 nr per år. Axess TV visar inköpta och egenproducerade program som berör samhällsfrågor, kultur och vetenskap. Under litteraturmässan finns vi på plats med böcker och aktuellt nummer av magasinet. Välkomna till #axesspublishing!

Webbplats: axess.se

Bo Ejeby förlag

Bo Ejeby Förlag ger ut noter och böcker om musik. Om vår tids musik, om upplevelsen av musik, om musiker och tonsättare, om musikens historia och om att skapa musik.

Webbplats: www.ejeby.se

Bokförlaget Alerta

Bokförlaget Alerta ger ut historiska dokumentärer och romaner som traditionella böcker, e-böcker och böcker i ljudboksformat. På utgivningslistan finns svensk 1900-talshistoria, biografier och dokumentärer om världskrigen på svenska och tyska. Dokumentärerna kan med fördel användas i undervisningen.

Webbplats: www.bokforlaget-alerta.se

Bokförlaget Komet

Bokförlaget Komet är ett nystartat förlag som hösten 2017 gav ut sin första titel: Nada av Carmen Laforet. Vi skulle gärna ge ut fler översatta böcker från spanska, från såväl Spanien som Latinamerika, och planer smids för fullt för kommande publikationer.

Webbplats: bokforlagetkomet.se

Books on Demand

Med en bred produktpalett, och frihet vid utformning av innehåll och bokutrustning, har mer än 40 000 författare gett ut en bok med BoD. Förutom att författare får hjälp med utgivningen, erbjuder BoD även ett stort antal författartjänster som kan bokas till. Dessa tjänster innefattar klassiska förlagstjänster som t.ex. korrekturläsning, språkgranskning och bokdesign. Efter utgivingen kan författare även boka till tjänster för marknadsföring och skapa uppmärksamhet kring sin bok.

Webbplats: www.bod.se

Brombergs

Brombergs Bokförlag är ett allmänutgivande förlag med tyngdpunkt på skönlitteratur, men utgivningen omfattar även facklitteratur och poesi. Bland författarna hittas Karin Alvtegen, Majgull Axelsson, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Richard Ford, Masha Gessen, Ian McEwan, Bodil Jönsson och Patti Smith. Brombergs Bokförlag startade 1975 och brukar kallas Det lilla förlaget med de stora författarna. Förlaget ägs och drivs av grundaren Dorotea Bromberg, och håller till på Kungsholmen i Stockholm.

Webbplats: brombergs.se

Bucket List Books

Bucket List Books ger bara ut böcker som måste ges ut. Livet är kort och vi har bara tid för intressanta och inspirerande böcker. Hinken kommer att fyllas med utvalda berättelser i varierande form. Vi ger ut både svenska och utländska berättare – gärna kvinnor. Sedan starten 2014 har vi publicerat drygt 20 böcker inom skönlitteratur, reselitteratur och konst av författarna Annika Bergson, Simone de Beauvoir, Torun Börtz, Ylva Dahlman, Lorànt Deutsch, Serge Gainsbourg, Eva Lindfors, Amanda Palmer, Conny Palmkvist, Dolores Redondo, Anita Santesson, Wiveka Wachtmeister och Marie Öhgren. Välkomna att botanisera och fynda bland förlagets böcker!

Webbplats: bucketlistbooks.se

Drömbåt ord/bild

En underavdelning till skivbolaget Dreamboat Music. Drömbåt Ord / Bild handlar om serier, lyrik och fotografi, böcker och album.

Webbplats: www.dreamboat.se

Dynamo – möjligheternas förlag

Dynamo – Möjligheternas Förlag är ett projekt som drivs av Demokratipiloterna med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektets mål är att på tre år starta ett förlag som drivs av kreativa unga människor med sociala eller psykiska funktionsuppsättningar*.

Webbplats: www.dynamoforlag.se

Edda

Bokförlaget Edda är baserat i Uppsala och ger ut främst poesi – svensk och utländsk. 2013 sjösattes Gröna serien, där vi presenterar kompletta utländska diktsamlingar i svensk översättning. Hittills utgivna är Ada Salas, Simon Armitage, Henning Kramer Dahl och René Char. Bland våra utgivna svenska poeter återfinns bland andra Lars Häger, Jasim Mohamed och Maria Vedin.

Webbplats: www.bokforlagetedda.se

Ellerströms

Ellerströms förlag publicerar böcker inom flera genrer med fokus på svensk och översatt poesi. Essäistik, japanska klassiker och litteraturvetenskap hör också till vår huvudutgivning. Därutöver har vi ett särskilt förhållande till Vilhelm Ekelunds kompromisslösa författarskap samt ger ut böcker om fåglar och fågelskådning. Vi driver sedan 2007 tidskriften Lyrikvännen, Skandinaviens största, äldsta och mest välkända poesitidskrift.

Webbplats: ellerstroms.se

En bok för alla

En bok för allas mål är att alla ska ha tillgång till riktigt bra böcker! Därför ger vi ut bra skönlitteratur till låga priser och arbetar aktivt med läsfrämjande projekt. Vår utgivning består till största delen av återutgivning av barn- och ungdomsböcker som väljs ut i samråd med en referensgrupp bestående av bibliotekarier, författare och kritiker. Våra lägre priser och breda kontaktnät gör att vi kan sprida bra och billiga böcker till alla, med ett särskilt fokus på läsovana grupper. Du hittar våra böcker i bokhandeln, på arbetsplatser och bibliotek, i skolor och föreningar eller på nätet!

Webbplats: enbokforalla.se

ERG-förlag

ERG-förlag är ett romskt icke vinstdrivande förlag. Förlaget startades för att främja produktionen av litteratur skriven av romer och med romer. Vi är välmedvetna om att minoritetslitteratur inte är storsäljare, särskilt inte om de är skrivna på något av minoritetsspråken, detta gäller så klart även romsk litteratur. Därför läggs samtliga inkomster av bokförsäljningen in i en fond som används för att skapa ny romsk litteratur.
Tanken med förlaget är även att ge den romska litteraturen en möjlighet att nå sin publik, att stimulera till en ökad aktivitet bland skrivande romer och övriga som skriver om eller med romer.

Webbplats: www.romaniglinda.se

Ersatz

Ersatz är ett allmänutgivande bokförlag i Stockholm, grundat 1994 av Anna Bengtsson och Ola Wallin. Förlaget ger främst ut översatt litteratur från framför allt ryska och tyska, men även från andra språk, och svenska originalproduktioner intar en allt större plats i utgivningen. Ersatz värnar om kvalitet i alla led av produktionen och använder sig endast av arktryck och träfritt papper. Till förlaget hör även imprintet Coltso, som ger ut genrelitteratur från företrädesvis Sverige och Ryssland, men även Polen, Tyskland och andra länder.

Webbplats: www.ersatz.se

ETC

ETC har gett ut tidskrifter, nyhetstidningar och böcker sedan 1977. Ulf Lundkvist, Stefan Sundström, Emanu och Maria-Pia Boëthius är några av författarna i ETC:s katalog.

Webbplats: etc.se

Faethon

Faethon är namnet på en son till Helios, solguden som dagligen kör sitt spann över himlen. En morgon får Faethon sköta solvagnen själv. Allt går till en början bra. Ända tills han högt däruppe tappar kontrollen: hästarna skenar, kosmos brinner. Zeus griper in. Faethon träffas av blixten och faller till marken igen, död. Elden släcks, allt fortsätter. Bokförlaget Faethon ger sedan starten 2015 ut skönlitteratur, filosofi, humaniora och andra böcker med höjd.

Webbplats: faethon.se

Fria ligan

Fria Ligan förlag grundades 2011 och ger ut skönlitteratur, konstböcker samt rollspel i Sverige och internationellt. Förlaget vill öppna dörrar till främmande världar och locka läsare att utforska dem. Fria Ligan har gett ut de kritikerrosade konstböckerna Passagen, Flodskörden och Ur Varselklotet av den internationellt uppmärksammade illustratören och författaren Simon Stålenhag.

Webbplats: www.frialigan.se

Gavrilo

Gavrilo förlag drivs av förläggaren och översättaren Djordje Zarkovic. Vår inriktning är skönlitteratur från forna Jugoslavien och Spanien. Ambitionen är att presentera den allra bästa litteraturen från dessa områden.

Webbplats: gavrilo.se

Glänta

Glänta är en tidskrift som sedan 1993 kommer ut med fyra nummer per år och rör sig i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik, historia mm. Redaktionen ligger i Göteborg.

Webbplats: glanta.org

Isländska ambassaden

Islands ambassad presenterar den senaste isländska litteraturen. Kom och bläddra bland böcker och dikter och träffa översättaren John Swedenmark och poeten och förläggaren Dagur Hjartarson.

Webbplats: www.iceland.is

Karavan

Från Afrika, Asien och Latinamerika kommer en ny, omvälvande litteratur som är i färd med att förändra världslitteraturen av idag. Tidskriften Karavan introducerar spännande författarskap från tre kontinenter med nyöversatta texter och bakgrundsartiklar.

Webbplats: karavan.se

Lejd

Bokförlaget Lejd startades 1998. Förlagets huvudsakliga inriktning är samtida skönlitteratur. Förlaget vill verka för litterär mångfald och ge utrymme åt genreöverskridande verk, experimentell prosa och egensinniga lyriska former.

Webbplats: lejd.se

Myteri

Myteri förlag drivs av Johan Persson och Anna Roxvall, två journalister som fick nog av en orimlig frilansmarknad och utrikesjournalistik utan tid eller utrymme att gå på djupet och tala till punkt. Vi vet att det finns en publik som både orkar och vill läsa väl genomarbetad journalistik om människor, platser och skeenden långt från Trump Tower. Därför slänger vi nu multijournalistiken över bord, skalar bort allt onödigt och specialiserar oss på fördjupande utrikesreportage i bokform.

Webbplats: myteriforlag.se

Natur & Kultur

Natur & Kultur ger ut läromedel, akademisk litteratur och litteratur för den allmänna marknaden. På Stockholms litteraturmässan kommer vi presentera ett urval av det sistnämnda – bland annat skönlitteratur, sakprosa, böcker för barn och unga och måltidslitteratur. Natur & Kultur är en stiftelse som utan ägare kan agera självständigt och långsiktigt. Vårt mål är att genom stöd, inspiration, utbildning och bildning verka för tolerans, humanism och demokrati.

Webbplats: www.nok.se

Norstedts

Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag. Norstedts ger ut både svensk och utländsk skönlitteratur men även sakprosa, reportage, memoarer, biografier samt fackböcker om mat, hälsa, trädgård, djur och träning.  Förlaget har givit ut närmare 30 nobelpristagare.

Webbplats: www.norstedts.se

Novellix

Idén till Novellix föddes när Lena Hammargren, en av grundarna, befann sig på tågstationen i Uppsala. Hon ville ha något litet att läsa på tåget. Resan hem till Stockholm skulle bara ta 40 minuter så en pocketbok skulle hon inte hinna läsa. Den skulle bara hamna på bokhögen hemma och hon var heller inte sugen på att läsa en tidning. Det hela slutade med att hon köpte en Pixi-bok vid kassan. Det var där som idén till Novellix föddes – Novellix skulle vara som en Pixi-bok för vuxna! En litterär upplevelse, med välskrivna, korta texter som man hinner läsa i farten. 2011 kom de första novellerna, och sen dess har företaget växt. Idag är vi 5 anställda och har gett ut 99 noveller, både nyskrivna och klassiker. Allt ifrån Daniel Sjölin till Simone De Beauvoir! Novellerna ges ut i tre olika format, tryckta böcker lika stora som ett vykort, e-böcker och ibland som ljudböcker. Bland annat på Spotify – Stories to go helt enkelt!

Webbplats: novellix.se

Nätverkstan kulturtidskrifter

Kulturtidskrifterna berikar den kulturella mångfalden och ser till att fler obundna röster kan komma till tals i det offentliga rummet. Vårt arbete syftar till att förbättra distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter och hos oss hittar du ett flertal av dom som finns i Sverige. För att fler ska få upptäcka mer!

Webbplats: www.natverkstan.net

OEI

OEI är en Stockholmsbaserad tidskrift för extra-disciplinära rum och av-disciplinerande ögonblick – experimentella former av tänkande, montage mellan poesi, konst, filosofi, film och dokument; kritiska undersökningar, redaktionella utsägelser och estetiska teknologier, icke-bekräftande skrivande, spekulativa arkeologier, nya ekologier och alternativa historiografier. OEI grundades 1999 och har utkommit med 78 nummer. 2002 startades det vidhängande förlaget OEI editör, som utgivit ett 90-tal böcker med undersökande poesi, estetiska dokument, artist’s books, teoretiska och poetologiska texter etc. Som en del av sin publiceringspraktik har OEI också organiserat närmare 300 arrangemang: från uppläsningar, presentationer, föreläsningar och samtal till seminarier, filmvisningar och utställningar. OEI drivs av Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg.

Webbplats: www.oei.nu

Oktoberförlaget

Oktoberförlaget kommer att prioritera utgivningen av progressiv och revolutionär litteratur, som återspeglar och understödjer kampen i Sverige och runtom i världen.

Webbplats: oktoberforlaget.se

Opulens

Opulens är ett nystartat nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Webbplats: www.opulens.se

pionier press

pionier press är ett fristående mikroförlag baserat i Stockholm sedan 1991 med fokus på tvåspråkiga barnböcker, artist books och experimentell typografi. Under årens lopp har förlaget gett ut en rad böcker inom tvåspråkig barnlitteratur, illustration och pop-up tolkningar,  rumänska ämnen med ett särskilt intresse för rumänsk samtidshistoria och experimentell typografi.

Webbplats: pionierpress.se

Provins

Norrländska litteratursällskapets litterära tidskrift Provins grundades 1953 och ges sedan 1982 ut med fyra nummer per år. Tidskriften vill tjäna som plattform för ett samtal om litteratur och kultur som täcker in hela landet. Sedan 2011 produceras och trycks den i Umeå.

Webbplats: www.tidskriftenprovins.se

Rámus

Sedan 2002 ger Rámus ut den översatta litteratur som vi på Rámus själva vill läsa inom såväl prosa som poesi. Tills idag har det inneburit kvalitetslitteratur av författare från ett 30-tal länder, främst i Europa, och bland dem Rosmarie Waldrop, Petra Hulova, Eirikur Örn Norddahl, Péter Nádas, Jacques Roubaud, Anja Utler, Terry Eagleton, Kristin Berget, Charles Reznikoff och Kristien Hemmerechts. Därtill arrangerar förlaget uppläsningar, samtal och internationella utbyten mellan författare.

Webbplats: ramus.nu

Sekwa

Sekwa förlag ger ut kvalitetslitteratur från det franska språkområdet. Vi försöker fylla ett tomrum på den svenska bokmarknaden och visa läsaren att litteratur översatt från franska inte behöver vara svår och otillgänglig. Vi satsar på välskrivet men inte för smalt, viktiga budskap, kärlekshistorier och deckare med det lilla extra. Vi har funnits i tio år, är helt fria och har tills nu lyckats ge ut över 70 titlar. Våren 2014 föddes Sekwas lillasyster ETTA. Etta är ett imprint, ett förlag i förlaget, där vi ger ut böcker med samma inriktning som på Sekwa men från det engelska språkområdet.

Webbplats: sekwa.se

Semafor

Förlaget ger ut mindre eller större upplagor (print-on-demand) av skrifter, böcker och e-publikationer, med inriktning på barn- och ungdom, flerspråkig utgivning, mångkulturella projekt. Bistår även med marknadsföring, grafisk formgivning, logotyper, visitkort, projektidéer och produktion av hemsidor.

Webbplats: semaforforlag.se

Senika

Senika Förlag startades i februari 2018 och har hittills gett ut Monika Selahns bok Brytning – en politisk spänningsroman.

Webbplats: monikaselahn.se

Skrivarakademin Stockholm

På Skrivarakademin i Stockholm kan du utveckla ditt skrivande inom de flesta områden: roman och novell, poesi, ljudbok, bilderbok och böcker för unga. Fantasy, sci-fi, skräck och kriminalroman. Du kan lära dig att skriva manus för såväl teater som film, skriva på engelska eller öva på att skriva på svenska om du har annat modersmål. Eller vill du hellre skriva terapeutiskt, självbiografiskt eller fackbok? Skrivarakademin har ett sextiotal kurser, tre heltidsutbildningar, lektörstjänst och enskild handledning. Alla lärare är yrkesverksamma inom det område de undervisar i.

Webbplats: www.folkuniversitetet.se

Sphinx

Sphinx Bokförlag ger ut prosa och teoretiska texter i surrealismens och den ohejdade tankens anda. Omtumlande metamorfoser, undergångsdömd gotik, karnevalens häcklande humor och tindrande mystik är några av de element som brukar inrymmas mellan pärmarna i förlagets böcker. Bland våra författare finns Leonora Carrington, André Breton, William S. Burroughs, Joyce Mansour och Anaïs Nin.

Webbplats: sphinxforlag.se

Stockholmia

Stockholmia har som uppdrag att stimulera, sprida och publicera angelägen forskning om Stockholm. I samverkan med forskarsamhället genomförs forskningsprojekt, seminarier, föredrag och konferenser. Genom det egna förlaget publiceras och sprids ny forskning om Stockholms historia och samtid.

Webbplats: stockholmia.stockholm.se

Stockholms universitet & Internationella biblioteket/Stockholms Stadsbibliotek

Stockholms universitet koordinerar forskningsprogrammet Cosmopolitan and Vernacular Dynamics in World Literatures (2016-2021) där 26 forskare från olika lärosäten I Sverige undersöker den transnationella dynamiken i världslitteratur (http://www.worldlit.se/) . Programmets stöds av Riksbankens Jubileumsfond. Forskningsprojektet African Women Writers (http://womenwriters.one/) presenteras under litteraturmässan av docent Paula Uimonen och professor Stefan Helgesson, i samarbete med Internationella biblioteket/Stockholms Stadsbibliotek .

Internationella biblioteket har 200 000 böcker på mer än 100 olika språk och en flerspråkig personal som hjälper besökare att hitta läsvärda romaner, sagor, poesi och faktaböcker. Internationella biblioteket är också en lånecentral för hela landet och låntagare som inte kan besöka biblioteket kan vända sig till sitt lokala bibliotek för att via det beställa böcker från samlingarna. Biblioteket ordnar även evenemang som författarbesök och sagostunder. Se http://www.interbib.se/

Webbplats: www.interbib.se

Sundbybergs folkhögskola

Sundbybergs Folkhögskola är en mötesplats för människor från olika kulturer med olika erfarenheter och bakgrund. Erfarenhetsutbyte, ökad förståelse och respekt mellan människor är särskilt viktigt för oss.

Kulturparaplyet är en arena på Sundbybergs folkhögskola för berättande och gestaltning, där vi samlar våra profilkurser:
Filmlinjen
Skrivarlinjen
Sång- och Teaterlinjen
Ett skrivande rum – skrivarkurs på distans
Kulturparaplyets projektår
Dokumentärfilmkurs (våren)

Skrivarlinjen är en utbildning i skönlitterärt skrivande. Höstterminen är en grundkurs där du studerar poesi, novell, dramatik och roman. Du gör skrivövningar, från snabba och intuitiva till långa och analytiska. Vårterminen är en fördjupning då du skriver en diktsamling, en novellsamling, en pjäs eller en roman. Under läsåret får du möjlighet att bekanta dig och fördjupa dig inom olika skönlitterära genrer via läsning av samtida såväl som klassiska verk. Textsamtal och handledning sker kontinuerligt under hela läsåret.

Webbplats: sundbybergsfolkhogskola.se

Teg Publishing

Teg Publishing är ett bokförlag, skivbolag och produktionsbolag i ett. Sedan starten 2010 har de gett ut ett 40-tal utgåvor. Bland de böcker som bolaget har gett ut finns bland annat journalisten Po Tidholms reportage- och essäsamling Norrland, poeten Pernilla Berglunds två diktsamlingar Fälla och Tilltar, och artisten Annika Norlins bok Texter som innehåller hennes samlade musiklyrik och ett självbiografiskt förord. Teg Publishing har även gett ut skivor av Mattias Alkberg, Könsförrädare och Maria Eriksson.

Webbplats: www.tegpublishing.se

The English Bookshop

The English Bookshop öppnade 2008 och har ett brett sortiment engelskspråkig litteratur – skönlitteratur, facklitteratur, barn-och ungdomsböcker, böcker om Sverige, svenska författare på engelska. 1500 dagsfärska internationella dagstidningar.

The English Bookshop opened in 2008 and has a wide range of literature in English – fiction, non-fiction, children’s books, books about Sweden, Swedish authors in English. More than 1500 daily international newspapers in co-operation with NewspaperDirect.

Webbplats: www.bookshop.se

Themis

Themis ger ut kvalitetslitteratur, 1/3 av utgivningen är essäer som rör filosofi och litteratur, som Anders Olsson Tankar om läsning, 1/3 är romaner, 1/3 är poesi där utländsk lyrik är i tvåspråkiga utgåvor, senast Lorca: Om jag dör, lämna balkongen öppen. Hälften är klassisk litteratur och hälften nytt.

Webbplats: www.themisforlag.se

Tidskriftscentralen

Tidskriftscentralen rf gör de finlandssvenska kulturtidskrifterna synliga sedan 2004. Vi finns på bok- och biblioteksmässor, på kaféer, på olika kulturevenemang och på webben.

Webbplats: tidskriftscentralen.fi

Timbro

Tankesmedjan Timbro grundades 1978 och är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Vårt uppdrag är att utveckla idéer och långsiktigt verka för individuell frihet och ett öppet samhälle. Förlaget utgör sedan starten en del av Timbros kärnverksamhet med ett särskilt uppdrag att tillgängliggöra liberalismens stora klassiker på svenska. Utöver klassikerna omfattas vår utgivning av facklitteratur inom allt från idéhistoria till nationalekonomi, aktuella debattböcker och skönlitteratur.

Webbplats: timbro.se

Tranan

Förlaget är främst inriktat på översatt skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och andra språkområden som ofta försummas på den svenska bokmarknaden. Ett av våra flaggskepp är berättarserien, som presenterar ny, intressant novellkonst från olika delar av världen för en svensk publik.

Webbplats: tranan.nu

Verbal

Verbal förlag håller till i Stockholm och ger ut samhällsdebatt, reportage och essäistik sedan 2008.

Webbplats: www.verbalforlag.se

Vertigo

Vertigo presenterar texter på avgrundens rand för läsare som inte önskar vända bort ansiktet från vår tids katastrof.​

Webbplats: www.vertigo.se

Vestigo förlag

Vestigo ger ut japansk skönlitteratur från tidigt 1900-tal. Två titlar av Nobelpristagaren Kawabata, vars genombrottsverk Danserskan på Izu först nu finns på svenska. Naturalisten Tokuda vars romaner aldrig förr har översatts. I Förklädd från 1938 läser Tokudas alter ego Strindbergs En dåres försvarstal och inspireras till en subtil hämnd på sin otrogna unga älskarinna. Inalles sex titlar, varav en ljudbok.